Η AMAKA από τον Οκτώβριο του 2015 συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “E.U.R.O.P.E. – European Union Rapprochement for Offenders and Pupils Education”, το οποίο έχει σαν στόχο την οργάνωση ποικίλων  εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων σχετικά με θέματα εγκλεισμού και ανθρωπίνων δικαιώμάτων. Απευθύνεται σε  νεόυς, σε φυλακισμένους αλλά και στους κοινωνικούς λειτουργούς & εθελοντές που εργάζονται και στηρίζουν τους ευαίσθητους αυτούς πληθυσμούς.

Σκοπός των δράσεων είναι η κατάρτιση και η ενημέρωση των συμμετεχόντων πάνω σε θέματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, στη νομοθεσία της Ευρώπης αλλά και στην κοινή πολιτιστική κληρονομιά των χώρων μελών της Ένωσης.

Για την επίτευξη των σκοπών του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν δημιουργικά σεμινάρια art therapy, ημερίδες, εκπαιδευτικά workshops και άλλες δράσεις μέσα σε σωφρονιστικά ιδρύματα αλλά και έξω από αυτά.

Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι να φέρει πιο κοντά τις χώρες της Ευρώπης και να καταγράψει τις τάσεις και ανάγκες των παραπάνω  ευπαθών πληθυσμών, δημιουργώντας μια βιβλιογραφία με εργαλεία ελεύθερα προς χρήση από οργανισμούς και ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στα θέματα εγκλεισμού και σωφρονισμού.

Διαχειριστής του προγράμματος είναι η Πολωνική Μ.Κ.Ο Collegium Civitas ενώ συμμετέχουν η Slawek Fundation απο την Πολωνία και η Valto Sav απο την Ουγγαρία.

Η ομάδα των εκπαιδευτών & θεραπευτών της ΑΜΑΚΑ μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους εργάζονται για την προετοιμασία του υλικού των δράσεων ενώ οι ανοικτές εκδηλώσεις προγραμματίζονται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο  του 2016.

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα θα εφαρμόσει διάφορες μεθόδους εκπαίδευσης ανάλογα με τις ομάδες στις οποίες στοχεύει. Συγκεκριμένα:

1. Κατάρτιση: θα διδάξει τους εθελοντές και τους φυλακισμένους μέσω της δράσης και της προσομοίωσης, με τη χρήση των οπτικοακουστικού υλικού για ανατροφοδότηση.

2. Σεμινάρια για την ενθάρρυνση του διαλόγου: ΜΚΟ και σωφρονιστικές υπηρεσίες. 

3. Προσωπικές εμπειρίες από πρώην φυλακισμένους με σκοπό την ενημέρωση των φοιτητών ή των νέων παραβατών.

4. Δημιουργικά εργαστήρια για τις καθημερινές δραστηριότητες των φυλακισμένων:

i. Εργαστήρια τέχνης, π.χ. γκράφιτι, ιστορίες σε σκίτσα, σχεδιάγραμμα «χαρτών της ΕΕ»

ii. Μαθήματα θεάτρου

iii. Εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών ως απάντηση στις απειλές ασφαλείας δεδομένων (πολλές φυλακές έχουν εξοπλιστεί με ηλεκτρονικούς υπολογιστές από κεφάλαια της ΕΕ)

iv. Εργαστήρι φωτογραφίας και ταινιών

v. Ραδιοφωνική εκπομπή για την ΕΕ μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού μέσα από τις φυλακές

5. Μια έκθεση ή μια συναυλία αφιερωμένη στην ελευθερία στην ΕΕ

Χρονοδιάγραμμα  Υλοποίησης Προγράμματος

Το πρόγραμμα υλοποιείται  από τον Οκτώβριο 2015  και θα διαρκέσει έως το Μάρτιο 2017.

Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα:

4ήμερη εκπαίδευση εθελοντών: 18-22 Απριλίου 2016 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ, ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ 

2ήμερο σεμινάριο για τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις: Ιούνιος 2016

2ήμερο σεμινάριο για τους σωφρονιστικούς και διοικητικούς υπαλλήλους και τους κοινωνικούς λειτουργούς: Ιούνιος 2016

4ήμερη εκπαίδευση για τους φυλακισμένους και  πρώην φυλακισμένους (καθοδηγούμενη από τους εκπαιδευμένους εθελοντές): Σεπτέμβριος 2016

Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η παρούσα δημοσίευση (ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.

sławek fundacja

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial