Η AMAKA και η ΜΚΟ Mercy Corps στα πλαίσια του προγράμματος Art Emergency θα διεξάγoυν σειρά τριήμερων  βιωματικών εργαστηρίων Δημιουργικής – Θεραπευτικής Τέχνης, ανοιχτά στο ευρύ κοινό.
Το Art Emergency αποτελεί το καινοτόμο πρόγραμμα art therapy (Θεραπεία μέσω της Τέχνης) για νέους πρόσφυγες που σχεδίασε και εφάρμοσε η ΑΜΑΚΑ σε συνεργασία με τη Mercy Corps από την άνοιξη του 2016 στην Ήπειρο, τη Λέσβο και την Αττική. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα υλοποιηθεί ο δεύτερος κύκλος του Art Emergency σε Κω, Λέρο και Αττική.  Ο «ασφαλής» χώρος ενός εργαστηρίου art therapy ενισχύει τη δημιουργική έκφραση, το διάλογο και τους κοινοτικούς και κοινωνικούς δεσμούς, με στόχο να προσεγγίσει και να αμβλύνει το τραύμα που φέρουν οι συμμετέχοντες και να μετριάσει τις αρνητικές εμπειρίες τους. Η μεθοδολογία και τα εργαλεία, που επιλέγονται μετά από έρευνα πεδίου και μελέτη,  καθώς και η προσεχτική δόμηση των δραστηριοτήτων (που περιλαμβάνουν τον αλφαβητισμό μέσω της φωτογραφίας, τη φωτο-θεραπεία (photo- therapy), το βίντεο, τις πλαστικές τέχνες και άλλα) ενθαρρύνουν  την ατομική  έκφραση  και παράλληλα ενισχύουν τη θεώρηση του εαυτού ως μέλος ενός συνόλου. Η κύρια ομάδα στόχος είναι οι νέοι από 14-25 ετών περίπου.
Μέσα από την εμπειρία που κερδίσαμε από το Art Emergency διακρίναμε τη μεγάλη ανάγκη για  περαιτέρω εξειδικευμένη κατάρτιση και στήριξη  που υπάρχει στον κλάδο των επαγγελματιών, (κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, εκπαιδευτικών κοκ), οι οποίοι αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται στο κλάδο της αρωγής της ευάλωτης ομάδας των προσφύγων.
Έτσι, τα βιωματικά εργαστήρια Art Emergency για επαγγελματίες έρχονται να καλύψουν αυτό το κενό. Μέσα σε τρεις εντατικές μέρες οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να μάθουν δημιουργώντας. Στις βασικές ενότητες του εργαστηρίων συγκαταλέγονται οι παρακάτω: H Τέχνη ως Θεραπεία/ Εφαρμοσμένη Θεραπεία της Τέχνης με πρόσφυγες και συγκεκριμένες δημιουργικές τεχνικές/ Τρόποι σχεδιασμού παρεμβάσεων/ Θεωρητικές ενότητες για τα ψυχολογικά συμπτώματα της μετανάστευσης και του πολέμου, με έμφαση στις επιπτώσεις στην ομάδα των εφήβων.
Τα εργαστήρια θα έχουν βιωματικό χαρακτήρα, δηλαδή μέσα από την πρακτική και ομαδική δουλειά οι συμμετέχοντες στο τέλος του εργαστηρίου θα κληθούν να σχεδιάσουν τις δικές τους παρεμβάσεις  Αrt Therapy χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που τους δόθηκαν κατά την διάρκεια  των τριών ημερών.
Η δεύτερη φάση της  κατάρτισης θα δώσει την δυνατότητα σε πέντε  συμμετέχοντες ανά εργαστήριο να συμμετέχουν στον κύκλο εργαστηρίων Art Therapy που διεξάγει η ΑΜΑΚΑ με πρόσφυγες, σαν βοηθοί των θεραπευτών. Tα εργαστήρια έχουν τρίμηνη διάρκεια και πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση. Θα πραγματοποιηθούν σε Λέρο, Κω και Αθήνα, καθώς αυτές είναι οι τοποθεσίες που το πρόγραμμα Art Emergency είναι ενεργό αυτή τη στιγμή .
Η τριήμερη κατάρτιση  είναι δωρεάν, θα τηρηθεί όμως αυστηρά  σειρά προτεραιότητας καθώς ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος (20 ανά εργαστήριο). Θα προτιμηθούν επαγγελματίες οι οποίοι ήδη δραστηριοποιούνται σε κάποιο  σχετικό πλαίσιο  και διαμένουν στις περιοχές όπου τα εργαστήρια διεξάγονται.  Απαραίτητη προϋπόθεση η γνώση Αγγλικών, καθώς αυτή είναι η γλώσσα στην οποία θα πραγματοποιηθούν τα εργαστήρια.

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής, με την προϋπόθεση της πλήρους παρακολούθησης και των τριών ημερών.

Για δηλώσεις συμμετοχής συμπληρώστε την φόρμα συμμετοχής και στείλτε την στο info@amaka.gr

Ημερομηνίες :
Λέρος: 11-13 Ιανουαρίου 2017, χώρος LEDU(Leros Education Center της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με τη Save The Children)
Ώρες διεξαγωγής : 16:00-21:00

Κως: 17-19 Ιανουαρίου 2017, Ξενοδοχείο Μαριτίνα (Λ. Βύρωνος 19, Κως),
Ώρες διεξαγωγής : 15:00-20:00

Αθήνα: 25-27 Ιανουαρίου 2017, ALBA Graduate Business School at The American College of Greece, Ξενίας 6, Πλ. Μαβίλη Αθήνα, ώρες διεξαγωγής 10.00-15.00

Για να κατεβάσετε το αναλυτικό πρόγραμμα  :  Λέρος/ Κως/Aθήνα

Eυχαριστούμε το ALBA Graduate Business School at The American College of Greece για την ευγενική παραχώρηση του χώρου διεξαγωγής στην Αθήνα. 

Print

 

traing2

training1

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial