Μαθητές δημοσίων σχολείων της Αττικής αναπτύσσουν διάλογο μέσω πολλαπλών δημιουργικών δράσεων με την ομάδα εφήβων της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων του Πειραιά*, στα πλαίσια του προγράμματος «Επικοινωνώ άρα είμαι Ελεύθερος» που διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ΑΜΑΚA, με θέμα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

BASIC IMAGE
Καλλιτέχνες-θεραπευτές διδάσκουν στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα βασικά στοιχεία φωτογραφίας και βίντεο, εφαρμόζοντας παράλληλα τεχνικές έκφρασης και Θεραπείας μέσω της Τέχνης.
Κατά την διάρκεια των συναντήσεων η βασική θεματική με την οποία θα δουλέψουν και οι δύο ομάδες αντιστοίχως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, πώς αυτά βιώνονται από τους συμμετέχοντες σε σχέση με το περιβάλλον στο οποίο ζουν.
Φωτογραφικοί περίπατοι, βιωματικές δραστηριότητες και ανοιχτές συζητήσεις θα καλλιεργήσουν την αυτοπεποίθηση και την έκφραση των εφήβων και θα δώσουν έναυσμα για ένα δημιουργικό διάλογο μεταξύ τους.
Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος “Επικοινωνώ άρα είμαι Ελεύθερος” το 2014-2015, εφαρμόστηκε ανάμεσα σε ομάδες σχολείων και στο Κατάστημα Κράτησης Ανηλίκων Αυλώνας. Οι δύο ομάδες δημιούργησαν από κοινού ένα Αλφαβητάρι Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ολοκληρώνοντας τις φράσεις: “Θα ήθελα περισσότερο/η…” και “Με προσβάλλει / Με θίγει / Με στενοχωρεί…”. Το λεκτικό και φωτογραφικό/εικαστικό Αλφαβητάρι επικοινωνεί με αυτόν τον τρόπο τους θετικούς και αρνητικούς ορισμούς των δικαιωμάτων που έδωσαν οι ομάδες των κρατουμένων και των μαθητών.

IMG_6615 IMG_2692

Στόχος του φωτογραφικού δια-δραστικού διαλόγου μεταξύ των νέων ομάδων στο φετινό κύκλο του προγράμματος 2015-2016 είναι να δημιουργηθεί ένα Αλφαβητάρι των στερεοτύπων που εμποδίζουν την ισότιμη και ελεύθερη επικοινωνία με “τον άλλο” και των λέξεων/εννοιών που μπορούν να λειτουργήσουν ως αντίδοτα στα στερεότυπα. Ποιός και πώς είναι “ο άλλος” στο περιβάλλον μου και στην καθημερινότητά μου; Πώς επικοινωνώ με “τον άλλο”, τι γνωρίζω πραγματικά γι’ αυτόν και τι θα ήθελα να μάθω;

IMG_6613

Περισσότερες πληροφορίες για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα της Στέγης ΕΔΩ

Logo_Stegi_cmyk-gr*Η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων είναι ο κύριος φορέας Εξωιδρυματικής μεταχείρισης ανηλίκων που έχουν διαπράξει αδίκημα ή διατρέχουν τον κίνδυνο να γίνουν δράστες αξιόποινων πράξεων

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial