ΜΩΣΑΪΚΟ ΑΓΑΠΗΣ

Για αυτά τα Χριστούγεννα θα σας χαρίσουμε την καλύτερη συνταγή.
Πώς να φτιάξουμε ένα μωσαϊκό, όχι σοκολάτας, αλλά αγάπης!

Με μεγάλη χαρά, η ΑΜΑΚΑ στα πλαίσια του project ART EMERGENCY- ενός προγράμματος θεραπείας της τέχνης για νέους πρόσφυγές που εφαρμόζεται σε εθνικό επίπεδο – καλωσορίζει την νέα συνεργασία της με τους καλλιτέχνες Robert Markey και Benjamin Swatez, από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο Benjamin και ο Robert θα αρχίσουν το ταξίδι τους τον Δεκέμβριο, με στόχο να δημιουργήσουν τρεις τοιχογραφίες, χρησιμοποιώντας τεχνικές μωσαϊκού και ζωγραφικής. Δουλεύοντας με ομάδες νέων προσφύγων, και Ελλήνων μαζί θα διασχίσουν την Ελλάδα από άκρη σε άκρη για να ανοίξουν ένα πολύχρωμο διαπολιτισμικό διάλογο, χτίζοντας γέφυρες ουσιαστικής επικοινωνίας ανάμεσα στους ντόπιους πληθυσμούς και τους νέους κάτοικους της χώρας μας. Στο ταξίδι τους θα επισκεφτούν προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά του Νότιο Ανατολικού Αιγαίου, της Βόρειο Δυτικής ενδοχώρας και της Αττικής όπου και θα πραγματοποιήσουν αστικές δημιουργικές παρεμβάσεις, μεταμορφώνοντας σπασμένα πλακάκια σε μυθικά πλάσματα, δείχνοντας ότι όλα είναι δυνατά, και ότι η φαντασία και η αγάπη φέρνουν την αλλαγή και την πρόοδο.

Ο Benjamin Swatez και ο Robert Markey συνεργάστηκαν για πρώτη φορά το 2014 διδάσκοντας θεραπεία της Τέχνης στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, δημιουργώντας τοιχογραφίες με νέους Παλαιστίνιους και Άραβες δίπλα δίπλα. Από τότε ανέπτυξαν μία μεθοδολογία που χρησιμοποιεί την θεραπεία της τέχνης σαν μια πλατφόρμα διαπολιτισμικού διαλόγου.

Ο Βenjamin Swatez, καταξιωμένος εικαστικός και θεραπευτής, έχει μοιράσει χρώματα αγάπης σε όλο τον κόσμο.   Ανάμεσα σε πολλά άλλα, έχει δουλέψει με παιδιά πρώην στρατιώτες στην Δημοκρατία του Congo και στην Βόρεια Ουγκάντα, με ένα απελευθερωμένο χωριό πρώην σκλάβων στην Ινδία, με τους Σύριους πρόσφυγες στον καταυλισμό Ζαατάρι της Ιορδανίας, με τα παιδιά του δρόμου της Νότιας Αμερικής.

Ο Robert Markey με την σειρά του καλλιτέχνης και καθηγητής ζωγραφικής, ειδικός στα μωσαϊκά και στις τοιχογραφίες, έχει εργαστεί για πάνω από 15 χρόνια με τα παιδιά του πολέμου στην Καμπότζη, με τις ευπαθείς ομάδες της Σρι Λάνκα, με τους κατοίκους των παραγκουπόλεων της Βραζιλίας κ.α

Τον Δεκέμβρη για άλλη μια φορά θα συναντηθούν στην Ελλάδα , αφού έχουν διασχίσει μαζί πάνω από 20 χώρες   αποδεικνύοντας πώς η Τέχνη μεταμορφώνει στα αλήθεια ζωές, για να προσφέρουν με το έργο τους σε αυτούς που τόσα υποφέρουν τους πρόσφυγες που ακόμα και σήμερα διαμένουν στους προσωρινούς καταυλισμούς.

Κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων ο Benjamin και ο Robert αφού ολοκληρώσουν το έργο τους στους προσφυγικούς καταυλισμούς , θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους από το ταξίδι τους στην Ελλάδα , αλλά και όχι μόνο με όλους εμάς σε ένα εορταστικό βιωματικό εργαστήριο τοιχογραφίας και θεραπείας της Τέχνης.

UPDATE! Ο Βenjamin και ο Robert, μαζί με την ομάδα της ΑΜΑΚΑ και τη δημιουργική συνεισφορά όσων γνώρισαν, κατάφεραν μέσα σε κάτι λιγότερο από ένα μήνα να γεμίσουν χρώμα τη χώρα. Βρέθηκαν στα Ιωάννινα όπου έφτιαξαν τοιχογραφίες και μωσαϊκά στο χώρο του Habibi Works αλλά και του Σωφρονιστικού Καταστήματος Ιωαννίνων, στη Λέσβο όπου και ομόρφυναν το χώρο του Mosaik Support Center ενώ μόνο λίγες δεν ήταν οι δράσεις τους στην Αττική: άρχισαν από το κέντρο ημέρας K-Hora, συνέχισαν με το χώρο φιλοξενίας και ένταξης WELKOMMON και τέλειωσαν με τη Στέγη Ανηλίκων Πειραιά. Η ομάδα της ΑΜΑΚΑ τους αποχαιρέτησε με γεμάτη καρδιά από το έργο τους και τη γνωριμία μαζί τους και εκείνοι έφυγαν πλήρεις εμπειριών από όσους πρόσφυγες και ντόπιους γνώρισαν κατά την επίσκεψή τους! Δείτε παρακάτω μια επιλογή φωτογραφιών από τη δουλειά τους στην Ελλάδα.

Για περισσότερη έμπνευση επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:

Πληροφορίες για το πρόγραμμα Art Emergency

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial