ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΜΑΣ


Art Therapy

Art Therapy είναι η χρήση εκφραστικών και καλλιτεχνικών εργαλείων/τεχνικών με θεραπευτικούς σκοπούς. Η καλλιτεχνική δραστηριότητα που πραγματοποιείται με θεραπευτικούς σκοπούς, προσανατολίζεται να διορθώσει και να διαχειριστεί προβλήματα, τόσο ψυχολογικά, όσο και συναισθηματικά ή κοινωνικά. Ο σκοπός του ξεπερνά την έννοια του αισθητικού αποτελέσματος. γιατί το βασικό στο Art Therapy είναι η διαδικασία που χρησιμοποιεί το άτομο για να επικοινωνήσει την εσωτερικότητα του, με δεδομένο ότι η τέχνη χρησιμοποιείται σαν μια γλώσσα μη λεκτικής επικοινωνίας.

Το επίκεντρο στην Εικαστική Θεραπεία βρίσκεται στην δημιουργική διαδικασία και όχι στο τελικό καλλιτεχνικό προϊόν. Το σημαντικό είναι η έκφραση και η δημιουργία. Το γεγονός της παραγωγής ενός «δημιουργικού ίχνους» επιτρέπει στο άτομο την πρόσβαση στα πιο κρυμμένα και μη εξωτερικευμένα στοιχειά του και του δίνει την δυνατότητα να ενδυναμώσει δεξιότητες, που συχνά αγνοεί ότι έχει.

Συνήθως χρησιμοποιείται ο όρος «Εργαστήριο Art Therapy» γιατί βασίζεται σε μια μεθοδολογία συμμετοχική, που κανείς μαθαίνει βιωματικά, πάνω σε ένα συγκεκριμένο project που απαιτεί ομαδική εργασία. Ο ορισμός του ως εργαστήρι Art Therapy βασίζεται στην διαφοροποίηση του από ένα απλό εργαστήρι Τέχνης, στο οποίο απλά μεταδίδονται συγκεκριμένες τεχνικές, χωρίς όμως ο όρος Therapy να υποδηλώνει κάποιο χώρο ψυχοθεραπείας.

Τα εργαλεία του Art Therapy είναι οι εικαστικές τέχνες και το θεραπευτικό στοιχείο έγκειται στην συνειδητοποίηση του ότι μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία ευνοείται η προφορική επικοινωνία, η συνοχή της ομάδας, η προσωπική έκφραση. Προσπαθούμε να διατρέξουμε το παρελθόν, να κατανοήσουμε το παρόν και να προβάλλουμε το μέλλον. Έτσι το Art Therapy φαντάζει σαν ένας δρόμος προς την συμβολοποίηση μέσα από την δημιουργία εικόνων. ‘Ένας αυτόνομος χώρος στην φυσική του μορφή, αλλά παράλληλα και ένα πεδίο προσωπικού εσωτερικού χώρου.


Συμμετοχική Φωτογραφία

H Συμμετοχική Φωτογραφία χρησιμοποιείται από θεραπευτές και φωτογράφους ως ένα εργαλείο για την εμπλοκή, την υπεράσπιση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και της κοινωνικής καινοτομίας στην εργασία τους με τις μειονεκτούσες και περιθωριοποιημένες κοινότητες. Αναγνωρίζει ότι οι απαντήσεις βρίσκονται συχνά μέσα στις κοινότητες και ότι η φωτογραφία είναι ένας τρόπος για να αξιοποιηθούν κρυμμένα στοιχεία.

Η Συμμετοχική Φωτογραφία είναι μια συνεργατική συμμετοχική μεθοδολογία στην οποία οι συμμετέχοντες υποστηρίζονται να δημιουργήσουν τη δική τους φωτογραφική δουλειά, προκειμένου να μοιραστούν τα βιώματα τους και να παρουσιάσουν τον κόσμο όπως τον βλέπουν. Με τον τρόπο αυτό, τα άτομα και οι κοινότητες αποκτούν τα εργαλεία και τις ευκαιρίες για να δημιουργήσουν γνώση, κατανόηση και εικόνες σχετικά με τα ζητήματα που τους αφορούν. Με τη δημιουργία εναλλακτικών τρόπων έκφρασης, προηγουμένως περιθωριοποιημένα άτομα διευκολύνονται να μιλήσουν, να ακουστούν και να αναδειχθούν.

Η μεθοδολογία αυτή επιτρέπει επίσης στους συμμετέχοντες της κοινότητας να ορίσουν πώς θέλουν να εκπροσωπούνται στον έξω κόσμο. Διευκολύνονται άτομα να πουν τις ιστορίες τους και να έχουν τον έλεγχο στη διαδικασία και στο πως θα αντιπροσωπευθούν. Προχωρώντας πέρα από τα στερεότυπα, η Συμμετοχική Φωτογραφία συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας πληρέστερης εικόνας των θεμάτων, προκλήσεων, ευκαιριών, τις φιλοδοξιών και στο τι σημαίνει να ζει κανείς στην κοινότητά τους.


LTP – Αλφαβητισμός μέσω της φωτογραφίας

Ο Αλφαβητισμός μέσω της φωτογραφίας (LTP) είναι μια εκπαιδευτική φιλοσοφία και μεθοδολογία που ενθαρρύνει τα παιδιά να εξερευνήσουν τον κόσμο τους καθώς φωτογραφίζουν σκηνές από τη ζωή τους και να χρησιμοποιούν τις εικόνες τους ως καταλύτες για την προφορική και γραπτή τους έκφραση. Πλαισιωμένο γύρω από παγκόσμια θέματα, όπως το αυτο-πορτρέτο, η κοινότητα, η οικογένεια, τα όνειρα, το LTP παρέχει στα παιδιά και τους δασκάλους τα εκφραστικά και ερευνητικά εργαλεία της φωτογραφίας και γραφής για να χρησιμοποιηθούν στην τάξη.

Συνδυάζοντας την εικόνα με το γράψιμο και την κριτική σκέψη, το LTP προωθεί μια επεκτατική χρήση της φωτογραφίας σε διάφορα προγράμματα σπουδών και ειδικοτήτων, χτίζοντας στις πληροφορίες που κατέχουν οι μαθητές φυσικά. Το LTP παρέχει επίσης μια πολύτιμη ευκαιρία στους μαθητές να φέρουν τις ζωές τους από το σπίτι τους και την κοινότητα μέσα στην τάξη. Οι φωτογραφίες μπορούν να δώσουν στους εκπαιδευτικούς μια ματιά στη ζωή των μαθητών τους και να δώσουν στους μαθητές έναν τρόπο να καταλάβουν ο ένας τις διαφορετικές εμπειρίες του άλλου.


Η ομάδα μας…

Eπικοινωνήστε μαζί μας…

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial