Οι “ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΕΣ” είναι ένα πρόγραμμα Art Therapy το οποίο  υλοποιείται από την ΑΜΑΚΑ με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Περιλαμβάνει  βιωματικά καλλιτεχνικά εργαστήρια κυρίως σε πολιτιστικά ιδρύματα, και απευθύνεται σε άτομα με αναπηρία/ψυχιατρικές διαταραχές που ζουν σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ή ψυχιατρεία.

Μέσα από τα καλλιτεχνικά εργαστήρια, δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αλληλεπιδράσουν με τα εκθέματα, να εξερευνήσουν και να εκφράσουν διαφορετικές πτυχές του Εαυτού τους, και από απλοί επισκέπτες-θεατές να γίνουν δημιουργοί, 

Οι “ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΕΣ”, επισκέπτονται χώρους Τέχνης και Πολιτισμού στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά ταξιδεύουν και σε δομές Ψυχικής Υγείας στην Επαρχία, με στόχο να διευκολύνουν την πρόσβαση ευπαθών ομάδων στην Τέχνη και την ενεργή συμμετοχή τους στην καλλιτεχνική δημιουργία ως μέσο έκφρασης και αυτό συνηγορίας.

Ευρύτερος στόχος των ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΩΝ είναι η ευαισθητοποίηση και εμπλοκή της κοινότητας σε θέματα που αφορούν την ένταξη ατόμων με αναπηρία/ψυχιατρικές διαταραχές και στην πρόσβαση τους στον Πολιτισμό και την Τέχνη, ως πανανθρώπινο δικαίωμα. 

Το πρόγραμμα υιοθετεί την προσέγγιση του “Μουσείο ως όχημα για την Κοινωνική Αλλαγή” (Kawashima, 2006), στοχεύει δηλαδή στην επιρροή της κοινωνίας και στην αναζήτηση τρόπων που μπορούν να προάγουν την θετική κοινωνική αλλαγή. Με αυτή την έννοια οι Μουσειοσκευές παρέχουν έναν δημόσιο ανοιχτό χώρο για διάλογο, άρση των στερεοτύπων μέσω της εκπαίδευσης και ενίσχυση της αυτοσυνηγορίας ατόμων με ψυχιατρική εμπειρία και αναπηρία. 

Οι δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν:

1) καλλιτεχνικά εργαστήρια σε Αθήνα, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα

2) εκθέσεις στους μουσειακούς υπαίθριους χώρους

3) παράλληλες δράσεις όπως open art studio

4) ομιλίες: Ημερίδα με θέμα: “Συγκρούσεις και εντάσεις στην πρόσβαση του κοινού με αναπηρία & κοινωνική ένταξη: Whose Culture is it Anyway?”

5) Διαδικτυακή έκθεση και ψηφιακός καλλιτεχνικός διαγωνισμός με θέμα Ψυχιατρική και Τέχνη.

Ομάδες Στόχου:

  • άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές που ζουν σε δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης
  • άτομα με Νοητική Αναπηρία που ζουν σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ή δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης

Δράσεις:

  • Καλλιτεχνικά εργαστήρια/Art Therapy σε Αθήνα, Βόλο, Θεσσαλονίκη με ανθρώπους με ψυχιατρική εμπειρία σε δομές πολιτισμού. Ο κύκλος κάθε εργαστηρίου περιλαμβάνει 6 συναντήσεις. 
  • Μουσειοσκευές (φορητά εργαστήρια με αντίγραφα των έργων και εκπαιδευτικό/αρχειακό υλικό από τα συνεργαζόμενα Μουσεία) που υλοποιούνται στις μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης για την προσβασιμότητα όσων δεν μπορούν να φτάσουν στις δομές πολιτισμού.
  • Εκθέσεις στους μουσειακούς χώρους/υπαίθρια έκθεση και παράλληλες δράσεις όπως open studio art.
  • Ημερίδα ευαισθητοποίησης με θέμα: “Συγκρούσεις και εντάσεις στην πρόσβαση του κοινού με αναπηρία & κοινωνική ένταξη: Whose Culture is it Anyway?” προς το κοινό
  • Ημερίδα επαγγελματιών/φοιτητών ψυχικής υγείας σε θέματα και μεθοδολογία για την προσβασιμότητα ατόμων ΑΜΕΑ στον πολιτισμό
  • Διαδικτυακή έκθεση με θέμα ψυχιατρική και Τέχνη 
  • Κάλεσμα καλλιτεχνικής δημιουργίας σε δομές σε όλη την Ελλάδα με μια πληθώρα θεματικών από το Μουσείο της Ακρόπολης, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Κυκλαδικό Μουσείο, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Γουλανδρή, το ΕΜΣΤ, την Πινακοθήκη κλπ. Τα έργα που θα συλλεχθούν θα παρουσιαστούν στο τέλος του προγράμματος σε ψηφιακή πλατφόρμα, ώστε να επιτευχθεί η πρόσβαση σε αυτά από όλους τους ανθρώπους.

ΜΑΣΚΕΣ – κάλεσμα (pdf)

Whose Culture is it Anyway? Διαδικτυακή Έκθεση

Υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη:

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial