Διαδικτυακό Επιμορφωτικό σεμινάριο “Η φωτογραφία ως εργαλείο στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία”

Α’ κύκλος συναντήσεων (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2023):

  • 4/11, 11/11, 25/11, 2/12, 9/12, 23/12 | Διάρκεια: 6 συναντήσεις
  • Ημέρα & ώρα διεξαγωγής: Σάββατο 10:00 π.μ.-13:00 μ.μ
  • Σύνολο ωρών: 18
  • Τόπος: Διαδικτυακές συναντήσεις μέσω πλατφόρμας zoom

Β΄ κύκλος συναντήσεων (Φεβρουάριος- Μάρτιος 2024) 3/2, 17/2, 24/2, 16/3, 23/3, 30/3

  • Διάρκεια: 6 συναντήσεις
  • Ημέρα/ώρα διεξαγωγής: Σάββατο 10:00 π.μ.-13:00 μ.μ
  • Σύνολο ωρών: 18
  • Τόπος: Διαδικτυακές συναντήσεις μέσω πλατφόρμας zoom

Προϋπόθεση συμμετοχής η ολοκλήρωση του Α΄επιμορφωτικού διαδικτυακού κύκλου

Η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ψυχιατρική από τον Dr. Hugh Diamond, το 1856. Σε αντίθεση με τα διαγνωστικά τεστ στα οποία παρουσιάζονται αρκετές εικόνες στον ασθενή για την εκτίμηση της ψυχολογικής δυσφορίας (Rorschach. ΤAΤ κ.λπ.), η φωτογραφία χρησιμοποιείται από πολλούς ψυχιάτρους. και οι ψυχοθεραπευτές ως μέσο θεραπείας (Walker, 1982). Στις μέρες μας, οι φωτογραφίες χρησιμοποιούνται ευρέως σε έναν τομέα ψυχοθεραπείας, που ονομάζεται φωτοθεραπεία.

Η φωτοθεραπεία έχει τις ρίζες της σε τομείς της ψυχολογίας και της επιστήμης όπως η Gestalt και η Υπαρξιακή Ψυχολογία, οι θεωρίες της επικοινωνίας και της αντίληψης, η γλωσσολογία, η ανθρωπολογία κ.λπ. (Weiser, 1975). Η φωτοθεραπεία είναι μια ανοιχτή διαδικασία που επιτρέπει την πρόσβαση σε θέματα του παρελθόντος, τα οποία δεν επιτυγχάνονται με τους συμβατικούς τρόπους συμβουλευτικής που βασίζονται αποκλειστικά στη λεκτική επικοινωνία (Weiser, 1983).

Η φωτοθεραπεία εστιάζει στη χρήση των υποκειμενικών εμπειριών ενός ατόμου. Παρέχει έναν τρόπο για τον θεραπευτή και τον πελάτη να εξερευνήσουν τις φωτογραφίες που παίρνει ο πελάτης και ανοίγει διαφορετικούς δρόμους στους τομείς της μη λεκτικής και οπτικής επικοινωνίας. Οι ερμηνείες που γίνονται από τον θεραπευόμενο σχετικά με τις εικόνες στις φωτογραφίες προάγουν συναισθηματικές εμπειρίες που μπορεί να λείπουν από την παραδοσιακή «λεκτική θεραπεία».

Οι εικόνες βοηθούν το άτομο να χαλαρώσει και να απελευθερώσει τυχόν συναισθήματα που καταπιέζονται και είναι δύσκολο να εκφραστούν. Χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία ως όχημα, το άτομο αρχίζει να προσεγγίζει, να ανακαλύπτει και να επικοινωνεί συναισθήματα και αναμνήσεις που μπορεί να έχουν θαφτεί για χρόνια και ζητήματα που απαιτούν ανάλυση ή επίλυση (Weiser, 2008).

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ψυχοθεραπευτές, συμβούλους ψυχικής υγείας, φοιτητές ψυχολογίας.

Διδακτικές Ενότητες:

Α’ κύκλος διαδικτυακών συναντήσεων

Στον Α’ κύκλο συναντήσεων θα διερευνήσουμε τις δυνητικά ισχυρές ψυχοθεραπευτικές πτυχές της “φωτο-θεραπείας”. Μέσα σε μια θεραπευτική σχέση, η εικόνα εμπεριέχει συμβολισμούς και μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα άψυχο σύμβολο του θεραπευτή.

Β΄κύκλος διαδικτυακών συναντήσεων

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στην ανάλυση περιστατικών βάσει της προσέγγισης του Phototherapy. Σε κάθε συνάντηση, τρία με τέσσερα μέλη της ομάδας θα έχουν τη δυνατότητα να εστιάσουν σε θέματα εποπτείας που αφορούν συγκεκριμένα περιστατικά από τη δουλειά τους.

Κόστος: Κύκλος Α’: 150 €, Κύκλος Β’: 150 €

Η εξόφληση κάθε κύκλου γίνεται εφάπαξ με την έναρξη του σεμιναρίου.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Απαραίτητη η προεγγραφή έως 30/9 https://docs.google.com/…/1FAIpQLScgb1kqOYD…/viewform…

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial