Το “Μemoriam- Το Μουσείο της Μνήμης”, αφορά σε εργαστήρια προφορικής ιστορίας, βίντεο και φωτογραφίας για τους νέους του νησιού της Λευκάδας, τα οποία άρχισαν να υλοποιούνται από τον Σεπτέμβριο του 2019 στο 1ο Λύκειο Λευκάδας.

Το Memoriam δημιουργήθηκε στην Πόλη της Λευκάδας σαν μια ανάγκη του τόπου για σύνδεση με την ιστορία του, και σαν τρόπος προαγωγής της προσβασιμότητας σε πολιτιστικά αγαθά των κατοίκων της περιφέρειας και κυρίως των νέων.

Στόχος του Μemoriam είναι να μετατρέψει τους νέους από απλούς αποδέκτες πολιτιστικών αγαθών σε δημιουργούς. Οι νέοι του νησιού της Λευκάδας, επιχειρώντας μια ανθρωποκεντρική ανάγνωση της Πόλης του νησιού, δημιουργούν μια πρωτότυπη εγκατάσταση μνήμης, συλλέγοντας ιστορίες, ντοκουμέντα και παράγοντας νέο φωτογραφικό υλικό.

Το Memoriam άρχισε με την αρχική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και από τον Ιανουάριο του 2020 εντάχθηκε στην Πρωτοβουλία για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI).

Στα σχέδια του Memoriam είναι:

  • η συγγραφή ενός οδηγού καλών πρακτικών για την διδασκαλία της προφορικής ιστορίας και του βίντεο για νέους.
  • η κατασκευή ενός διαδραστικού χάρτη που θα παρουσιάζει τα αποτελέσματα τη έρευνας των νέων και ο χρήστης θα μπορεί να περιηγηθεί στην πόλη της Λευκάδας και να ακούσει τις ιστορίες της.
  • η διοργάνωση μιας διαδραστικής περιπατητικής Έκθεσης στην Πόλη της Λευκάδας.

Τον Ιανουάριο του 2021 το Memoriam θα συμμετάσχει στο πολυθεματικό φεστιβάλ topos:lefkada με την διοργάνωση ενός ψηφιακού βιωματικού εργαστηρίου Συμμετοχικής Φωτογραφίας και Υποκειμενικής Χαρτογράφησης.

Ακολουθείστε την σελίδα του Memoriam στο Instagram

Memoriam Poster

Memoriam Collage

Memoriam Logos

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial